Mssql LocalDB Kurulumu

      

       Bilgisayarımın SSD'si yanması sonucu tekrardan uygulama kurulumlarımı yapmam gerekti. Bu kurulumlar sırasında pek güncel yerli kaynak bulunmayan, özellikle biz geliştiriciler olarak uygulamaları geliştirirken kullandığımız MSSQL LocalDB kurulumunu anlatmak istedim.  

       Bunun için öncelikle SQL Server Management Studio(SSMS) uygulamasının bilgisayarınızda kurulu olması gerekmektedir.

       Güncel SQL Server Express dosyasını da buradan indirebilirsiniz;

LocalDB Kurulumu

       Kurulum için bilgisayarımıza tüm SQL Express paketlerini kurmak yerine sadece localdb işlemlerini çalıştırabilecek temel paketleri kuracağız. Bunun için aşağıdaki adımları izleyelim.

       İndirdiğimiz kurulum dosyasını çalıştırdıktan sonra açılan aşağıdaki kurulum ekranında "Download Media" seçeneğini seçelim.

       Bir sonraki ekranda dil ile beraber hangi paketi kurmak istediğimiz soruluyor. Burada bizim işimize yarayacak olan "LocalDB" seçeneğini seçelim. Son olarak seçtiğimiz paketi indirecek bir dizin seçmemiz isteniyor.

       Onu da seçtikten sonra "Download" butonuna tıklayıp indirme işleminin tamamlanmasını bekleyelim.

 

       İndirme işlemi tamamlandıktan sonra indirdiği dizine gidip kurulum dosyasını çalıştıralım.

       İndirdiğimiz kurulum dosyası için klasik bir next-next-next işlemi uygulayabilirsiniz :)  Gerekli tüm işlemleri kurulum sihirbazı yapacaktır.

       Kurulum işlemleri bittikten sonra kurulumu kontrol etmek için kullandığınız CLI uygulamasından, Windows Command Prompt(cmd) veya PowerShell kullanarak aşağıdaki komutu çalıştırın.

sqllocaldb info

       Şimdi sıra kullanacağımız LocalDB sunucumuzdaki ismi tanımlamaya geldi. Burada vereceğimiz isim local veritabanı erişimi gerektiren uygulamalarımızın bağlantı satırlarında(connection string) ve SQL Server Management Studio üzerinden de erişirken kullanacağız. Vereceğimiz isim "(localdb)/{yeni_isim} " şablonunda yer alacak. Ben kullanacağım veritabanına kendi ismimi vereceğim. Sizde aşağıdaki komutu kendinize göre düzenleyip çalıştırın.

SqlLocalDb create "Yigit"

 

       Kendi veritabanı sunucumuzu başarılıyla oluşturduk. Fakat veritabanı sunucumuzda işlemler yapabilmek için servislerinin ayakta olması gerekmektedir. Öncelikle sunucumuzun durumunu kontrol etmek için aşağıdaki komutu çalıştıralım. "Yigit" yazan kısmı kendi verdiğiniz isimle değiştirmeyi unutmayın.

SqlLocalDb info "Yigit"

 

        Gördüğünüz gibi sunucumuza ait servis durumları "State: Stopped" olarak yazmakta. Veritabanı işlemlerimizi yapabilmemiz için servisleri çalıştırmak için aşağıdaki komutu çalıştırmamız gerekmekte.

SqlLocalDb start "Yigit"

       Komutu çalıştırdıktan sonra tekrar "SqlLocalDb info "Yigit" komutunu çalıştırdığımızda State(Durum) alanında servislerimizin çalıştığını göreceğiz.

       Bilgisayarımızdan bir test bağlantısı yapmak için SQL Server Management Studio uygulamasını çalıştırıp yeni sunucu bilgilerimizi (localdb)\{verdiginiz_isim}  formatında aşağıdaki gibi seçip bağlanıyoruz. 

       Sunucumuzu yeni oluşturduğumuz için içerisinde herhangi bir kullanıcı yer almıyor. Bu yüzden ilk bağlantıda Authentication'ı "Windows Authentication" seçmeniz gerekmektedir. 

       LocalDB kurulumunu başarılı bir şekilde tamamlayıp aşağıdaki gibi erişimi sağlamış olduk.

       Yeni bir kullanıcı tanımlaması yapmak isterseniz, ilk bağlantıyı yaptıktan sonra istediğiniz rolde ve isimde kullanıcı oluşturabilirsiniz.

 

Comments (13) -

  • Çok faydalı oldu. Teşekkürler
  • Güzel bir anlatım olmuş, emeğinize sağlık
  • Visual Studio'da uygulamanın bağlı olduğu localdb'de ID atlaması (1-2-3'den 1004-1005 gibi) yapıyordu,sql server güncelleştirilmesi gerektiği yazıyordu internette.Özellikle powershell'den yeni localdb kurmak işime yaradı.

    Teşekkürler
  • LocalDB hiç kullanmamıştım, çok faydalı oldu teşekkürler.
  • Mükemmel anlatım teşekkür eder başarılarınızın devamını dilerim
  • Merhaba, ellerinize sağlık benim için çok faydalı oldu. İyi çalışmalar diliyorum.
  • LocalDB hiç kullanmamıştım, çok faydalı oldu teşekkürler.
  • Teşekkür ederim üstat.
  • Emeğine sağlık çok güzel olmuş.
  • Emeğine sağlık, inanılmaz yardımı dokundu.
  • tam 13 saattir uğraşıyorum indirmediğim program kalmadı umutsuzca denemekten zarar gelmez dedim ve çalıştı. onlarca video izledim sayısız site gezdim. helal olsun beni büyük yükten kurtardın

Add comment