API Nedir?

 
API Nedir?
API'ların (Application Programming Interface) teknik tanımına girmeden önce bir klasik öğrenci sorusu olan "hocam bunlar günlük hayatta nerede karşımıza çıkacak?" sorusunda cevap vermek isterim.
 
Günlük hayatımızda API'lar
    Gittiğiniz bir kafeyi veya restorana müşteri olarak gittiğinizi düşünün. Garson size ilk olarak bir menü verir ve bu menüden karar vermenizi ister. Bu menüde o restorandaki farklı türdeki yiyecek ve içecekler gruplanmış olarak ve bazen de ufak açıklamalarıyla yer alır. Böylelikle hem siz alabileceğiniz ürünleri bilir,  seçtiğiniz ürün karşılığında nasıl bir cevap alacağınızı bilirsiniz. Eğer bir gurme değilseniz yemeği kimin pişirdiği, içerisine kaç kaşık tuz koyduğu, hangi tabağa koyulacağı gibi o restoranın mutfağında ilerleyen teknik akışı bilmeniz gerekmez, sizin beklentiniz sadece verdiğiniz sipariş olur. 
   
Yazılımda API
    Restoran menü örneğimizi yazılım alanına dönüştürecek olursak. Siz birer istemcisiniz(client), restoran kullandığınız bir uygulama, menü ise bir API diyebiliriz.  Menüden restoranın size açtığı ürünlerini görüp istediğinizden talep edebilirsiniz. 
    İhtiyaçlara göre üretilmiş servislerin bazen birbirleriyle haberleşmesi de gerekebilir. Örneğin bir finansal raporlama uygulaması yaptığınızı düşünün. Yabancı para biriminde yapılan işlemleri Türk Lirasına dönüştürmek için merkez bankasının API'ını kullanarak güncel kur bilgisini alabilirsiniz. 
     Son olarak bir proje yaptığınızı ama hem web sitesinin hem de Android ve iOS üzerinde ayrı ayrı uygulamaları olduğunu düşünün. Her bir platform için tüm kontrolleri ve tekrar tekrar yazmak yerine tek bir yerde API olarak işlemleri yapıp bu uygulamalardan API'a erişmek büyük kolaylık sağlayıp karmaşıklığı en aza indirecektir.
 
 
API Kullanımları
     Farklı dilde , farklı platformlar üzerinden çalışan uygulamaların birbirleriyle haberleşmesi için ilk olarak SOAP API (Simple Object Access Protocol) servisleri kullanılmaktaydı. SOAP servisler HTTP, SMTP protokolleri üzerinden aldığı istekleri genellikle XML formatında dönüş yapar. Günümüzde kullanımı azalmış olsa da kullanan firmalar halen mevcuttur.
 
     Günümüzde ise yaygın olarak REST API (Representational State Transfer) olarak da bilinen bir mimari yaklaşım tercih edilmektedir. Sadece HTTP protokolü üzerinden cevap alıp genellikle JSON formatında dönüş sağlar(isteğe göre XML de dönüş sağlayabilir). 
     Başka yazılarımızda da kullanacağımız RESTful API standartlarıyla ilgili detaylı bilgilere bu makalemizden ulaşabilirsiniz.
 
 

Comments (5) -

  • Li
    Tamda ihtiyacım olan içerik
  • Tam da aradığım içerik
  • Çok iyi bir makale olmuş. 10 tane falan makale okumuşumdur. En anlaşılanı bu oldu, teşekkürler.
  • mukemmel icerik anlaticiligi gayet guzel

Add comment