API Terimleri

Bu yazımızda genellikle Restful bir API geliştirken ihtiyacımız olan, bilmemiz gereken, yaygın olarak kullanılan terimleri açıklayacağız.

 

API Nedir?

Öncelikle API nedir diye merak ediyorsanız bu yazımızı okuyabilirsiniz; API Nedir?

 

RESTFul API Nedir?

RESTFul ile ilgili detaylara ve yaygın olarak kullanılan standartlara bu makalemizden ulaşabilirsiniz. Restful API Nedir?

 

API Call Nedir?

API Call, bir uygulamanın, bir API'ye (Application Programming Interface) erişerek ve API'yi oluşturan belirli işlevler veya hizmetler kullanarak veri alışverişi yapmasıdır. API Call, bir uygulamanın API'ye bir talep gönderdiği ve sonuç olarak API'den bir yanıt aldığı işlemi ifade eder.

 

API Economy Nedir?

API Economy (API Ekonomisi), işletmelerin ve geliştiricilerin, uygulamalar ve hizmetler arasında veri alışverişi ve işlevsellik sağlamak amacıyla API'lari kullanarak değer yaratma sürecidir. İşletmelerin hızlı bir şekilde ölçeklenebilir, esnek ve yenilikçi ürünler ve hizmetler sunmasına olanak tanır.

Örneğin bir market siparişi verdiğinizde kuryeyi haritadan takip edebiliyorsunuz. Burada Google'ın harita API'ı üzerinden farklı bir hizmet alınıp yenilikçi bir özellik sunulmuş olur. 

 

API Endpoint Nedir?

API üzerinde belirli bir amaç için oluşturulmuş metodunuza verilen isimdir. API'ımız ile haberleşen uygulamalar bu endpointlerin isimlerini ve istek türlerini bilir, ona göre istekte bulunurlar.

 

API Integration Nedir?

İki veya daha fazla uygulamanın veya hizmetin API'lar aracılığıyla birbirleriyle iletişim kurarak veri ve işlevsellik paylaşmasını sağlayan bir süreçtir. Şirketlerin ve geliştiricilerin farklı sistemler ve uygulamalar arasında entegrasyon sağlayarak daha hızlı ve verimli çalışmalarını sağlar.

 

API Gateway Nedir?

API Gateway, API çağrılarını işleyen ve yönlendiren bir sunucu bileşenidir. API Gateway, uygulamaların ve hizmetlerin API'larına erişim sağlar ve aşağıdaki işlevleri yerine getirir:

  1. Kimlik doğrulama ve yetkilendirme: API Gateway, gelen isteklerin kimlik doğrulama ve yetkilendirme süreçlerinden geçmesini sağlayarak güvenliği artırır.

  2. Sürüm yönetimi: API Gateway, birden fazla API sürümü arasında istek yönlendirmesi yaparak sürüm yönetimini kolaylaştırır.

  3. Oran sınırlama: API Gateway, API kullanımını sınırlayarak hizmetlerin kötüye kullanılmasını ve aşırı yüklenmesini önler.

  4. Önbellekleme: API Gateway, istekleri önbelleğe alarak performansı artırır ve sunucu yükünü azaltır.

  5. İzleme ve günlükleme: API Gateway, API kullanımı ve performansıyla ilgili günlük ve izleme bilgilerini toplar, analiz ve izleme için önemli bilgiler sunar.

 

API Lifecycle Nedir?

API Lifecycle, bir API'ın konsept aşamasından başlayarak tasarım, geliştirme, test, dağıtım, yönetim ve nihayetinde emeklilik aşamasına kadar geçirdiği süreçlerin tümüdür. API Lifecycle, API'lerin sürekli olarak geliştirilmesini, güncellenmesini ve optimize edilmesini sağlar.

 

 API Key Nedir?

Genelde API'lar ile sadece yetkili uygulamaların ve kişilerin iletişimde olmasını isteriz. Bu sebeple çeşitli API güvenlik metotları geliştirilmiştir. Güvenlik önlemlerini bir kapı, API Key'i de bir anahtar olarak düşünebiliriz. API ile erişim sağlanmadan önce bu anahtar kontrol edilir ve yetkisiz işlemler önlenir.

 

Cache Nedir?

Kullanıcının talepte bulunduğu veriye daha hızlı ulaşması için kullanılan donanımsal ve yazılımssal çözümlerdir. Cache olarak tutulan veri aslında gerçek verinin kopyasıdır ve sadece read-only(okuma amaçlı)'dir.  

 

Payload Nedir?

API request ve response'larında dönen dataya verilen isimdir. Genellikle JSON formatında olur fakat XML veya düz metin olarak dönen API'lar da olabilir.

 

Pagination Nedir?

Pagination(sayfalama), çok fazla kayıt içeren cevabı tek seferde dönmek yerine, gruplar halinde dönmemize verilen isimdir. Örneğin, üye listesini döndüğümüz bir API'da 100 kullanıcımız varsa bu 100 kullanıcıyı bir seferde dönmek yerine yirmişer yirmişer dönebiliriz. 

 

Query Parameter Nedir?

API endpointinin sonuna eklediğimiz, genelde key-value şeklinde olan değerlerdir. Bu şekilde endpoint içerisine değer gönderebiliriz. Genellikle filtreleme amaçlı olarak kullanılmaktadır. 

 

Rate Limiting Nedir?

API'ın belirlenen zaman aralığında karşılayabileceği ve işleyebileceği istek miktarıdır. Güvenlik amacıyla da kullanılmaktadır. Ayrıca maliyetli sorguların ve istekleri de kontrol altına almaktadır.

 

 

Add comment