C# Nedir?

       C#, Microsoft tarafından geliştirilmekte ve desteklenmekte olan,  C++’ın gücünü ve Visual Basic’in kullanıcı dostu yapısını birleştiren bir dil olarak ortaya çıkmıştır. .Net Framework ile derlenen kodlar “.exe” uzantılı çalıştırılabilir uygulamalara dönüşürler. Nesne tabanlı programlama dillerinden biri olan C#’a Java, C++ veya C diliyle daha önceden uygulama geliştirmiş bir programcı kısa sürede adapte olabilir, yazım kurallarına (syntax) alışabilir

// C#’ta merhaba dünya uygulaması
using System;
namespace MerhabaDunya
{
    class Merhaba 
    {
        static void Main() 
        {
            Console.WriteLine("Merhaba dünya!");

            //Yazdığımız yazının ekranda kalmasını sağladık.
            Console.WriteLine("Çıkmak için bir tuşa basınız.");
            Console.ReadKey();
        }
    }
}

 

Temel özellikleri

       Esnek: C#’da geliştirdiğiniz uygulamaları masaüstünde, web’de , mobil platformlarda, hatta IoT (Internet of Things) sistemlerde kullanarak uygulamalar, servisler yazabilirsiniz.

       Güçlü: C++ ile aynı komut setini kullanır.

       Kullanımı kolay: Göze daha sade gelen yazım dili ile profesyonel uygulamaları daha kısa sürede yazabilirsiniz.

       Nesne tabanlı: Nesne tabanlı programlamlama dillerinin temel 4 özelliğini de (Soyutlama, Paketleme ,Kalıtım Alma,Çok Biçimlilik) içerir.

 

       C# ile uygulama geliştirmede Microsoft tarafından geliştirilmekte olan Visual Studio (IDE) kullanılır. Ücretsiz ve lisanslı sürümleri geliştiricilerin kullanımına açıktır. Eğer üniversitede öğrenciyseniz, okulunuzun size verdiği mail adresini kullanarak Microsft’a ait Dreamspark programına kayıt olup ücretsiz kullanabilirsiniz. 2016 itibariyle Visual Studio, Windows ve MacOS işletim sistemlerinde kurulabilmektedir.

C# Ne Kadar Popüler?

       IEEE’nin yaptığı araştırmaya göre 2016 yılında sırasıyla C, Java, Python, C++ ve R dillerinden sonra dünyada en popüler 6. programlama dilidir.( bir önceki seneye göre 1 sıra geriledi.)

 

 

C# ve yaygın kullanıldığı platformlar

Masaüstü

       Masaüstü uygulamalar 2010 öncesi dönemde çok popülerdi. Çoğu firma kendi uygulamalarını yaptırır, karşılaştıkları problemlere çözümleri masaüstü yazılımlar ile üretirlerdi. Günümüzde bulut sistemlerin yaygınlaşması ve daha kullanışı hale gelmesiyle önemini yitirmiştir. Günümüzde kendi içlerindeki iş akışını masaüstü uygulamalarından takip eden işletme ve mağazalar olsa da sayıları her geçen gün azalmaktadır. Test amaçlı ufak botlar ve yapılan işi kolaylaştıracak ufak araçlar için kullanışlıdır.

Web

       Günümüzde yaygın olarak MVC (Model-View-Controller) ile birlikte kullanılmaktadır MVC bir programlama dili değil, yazılım mimarisidir. Oluşturulan projenin tasarımıyla kodlarının birbirinden ayrılır. MVC ile profesyonel web uygulamaları, web siteleri yazabilirsiniz. C# ile kendi web servislerinizi de kolayca oluşturabilirsiniz.

Mobil

       Yaygın olarak Xamarin ile beraber kullanılmaktadır. Microsoft’un cross platform mobil uygulama geliştirme kütüphanesi Xamarin’i almasıyla beraber C# uyumluluğu daha yüksek seviyeye çıkmıştır. Xamarin ile Android, iOS ve Windows Phone sistemlere uygulama geliştirebilirsiniz.

IoT

       Windows 10 IoT sürümüyle beraber başta Raspberry Pi olmak üzere birçok geliştirici kartına kurulum yapıp Universal C# uygulamalarınızı geliştirebilirsiniz.

 

 

 

Add comment