Yazılıma Yeni Başlayanlara Tavsiyeler

 

       Liseyi kazanmamla başladı yazılım maceram. Üniversiteyi de yine aynı şekilde Yazılım Mühendisliği bölümünde bitirdim. Üniversite eğitimim boyunca hiçbir seneyi boş geçirmemeye çalıştım. Freelance projeler aldım, çeşitli topluluklara katıldım, yarı zamanlı olarak firmalarda yazılım geliştirici olarak çalıştım. Bu süreçte de edindiğim birikimler ve gözlemlerimle bende birkaç tavsiyede bulunmak istiyorum. 

  • Not alın

       Youtube ve udemy gibi eğitim platformlarında bir eğitim videosu izlerken veya yeni bir konu hakkında makale okurken sizin için önemli olan noktaları kendiniz anlayacağınız şekilde notlar alın. Daha sonra ihtiyaç duyduğunuzda bu notlara bakmanız sizin kısa sürede hatırlamanızı sağlayacaktır. Unutmayın, "söz uçar, yazı kalır."

  • Bol bol pratik yapın

       Kod yazmaktan, pratik yapmaktan kaçmayın. Çözdüğünüz bir örneği başka ne şekilde yazabilirsiniz, onu daha az satır ile nasıl yazabilirsiniz onu düşünün. Boş zamanlarınızda sürekli problemler, uygulamalar düşünün. Zamanla yürürken de kafanızda kod yazdığınızı fark edeceksiniz. Bu yazılıma yeni başlayan biri olarak size algoritmik düşünmeyi de arttıracaktır.

  • Pes etmeyin

       Hiçbir örneğe bu zor, bunu yapamam demeyin. Sonuçta birileri onu yaptı, yapıyor veya yapacak. Sizin de onlardan bir farkınız yok. Bilmiyorsanız da araştırarak öğrenemeyeceğiniz bilgi artık yok.

       Başladığınız projeyi, örneği yarıda bırakmayın. Sonuna kadar zorlayın. Son çare olarak bulabiliyorsanız yapılmışına bakıp öğrenin.

  • Basit Düşünün

       Tekerleğin icadını ve arabaları düşünün. Önce tekerleği buldu atalarımız. Daha sonra birden fazla tekerleği kullanarak ağır olan nesneleri daha rahat taşıyabildiklerini, daha sonra da günümüzde kullandığımız son model arabalara kadar ilerledi süreç. Sıfırdan işletim sistemi yazacağım, facebook benzeri site yapacağım diyerek programlamayı öğrenmek imkansıza yakın birşey olduğu gibi, yaşayacağnız zorluklar sizin moral ve motivasyonunuza da bir o kadar zarar verecektir. 

      Basit düşünmeniz, problemlere en temelinden yaklaşmanız hem kısa zamanda ortaya bir sonuç çıkarmanızı sağlar hem de motivasyonunuzu arttırır. 

  • Araştırın

       Kullandığınız dil veya kütüphane ile ilgili dökümanları okuyun. Yazılmış makaleleri inceleyin, yapmaya çalışın. Stackoverflow açılış sayfanız olsun. Çözümünü aradığınız ve orada karşılaştığınız sorun ile yüzlerce kişinin de karşılaştığını çözüm aradığını göreceksiniz. 

  • Paylaşın

       Kendinize mutlaka bir Github hesabı açın. Yaptığınız projeleri burada açık bir şekilde paylaşın. Alacağınız geri dönüşler ile hem kendinizi geliştirecek hem de iş hayatına atılacağınız zaman yaptığınız iş başvurularında sizi öne çıkartacaktır.

  • Sosyal olun

       Meetup gibi etkinlik sitelerini takip edin, özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde yaşıyorsanız yazılım, bilişim, programlama üzerine olan ücretsiz etkinliklere katılın.

  • Öğrenmeye açık olun

       Programcılıkta öğreneceğiniz konu asla bitmez. Takip ettiğiniz yerli ve yabancı blog siteleri olsun. Güncel teknolojileri, kütüphaneleri takip edin.Alanınız olmayan yada olmadığını düşündüğünüz konular hakkında da gelişmeleri takip edin, genel kültür olarak aklınızın bir köşesinde kalmasında faydası vardır.

 

       Çok iyi programcı olmak için onun üzerine lisans eğitimi almanız zorunlu değildir. Başka bir sektörde, meslekte uzmanlaşıp iyi bir yazılımcı da olabilirsiniz. Tamamen hevesinize ve ilginize kalmış bir şey. Sadece araştırma yapmanız gereken konu daha fazla olacaktır.

       Son olarak da; kimse uzman yazılımcı olarak başlamadı. 1 ay, 1 yıl gibi sürede de kimse uzman yazılımcı olamaz. Uzun bir yolda olduğunuzu unutmayın.Eğer bir uygulamaya saatler harcayamıyor, bilgisayar başında sıkılıyor, çabuk vazgeçiyorsanız yazılım sizin için uygun bir meslek olmayabilir. Yol yakınken tekrardan bir düşünmeniz gerekebilir.

Comments (1) -

  • Teşekkür ederim , cidden vazgeçmek üzeredeydim. Python öğrenmeye başladım 23 yaşındayım üniversiteyi bıraktım. Üniversite zaten maddi ve diğer şeylerden dolayı benim için olmayacak. Video izleyerek öğrenmeye çalışıyorum.

Add comment