Bilgisayar Mühendisliği mi Yazılım Mühendisliği mi?

 

      Çok merak edilen bu konuya giriş yapmadan önce kendim Yazılım Mühendisliği bölümü mezunu biri olarak, kişisel gözlemlerime ve araştırmalarıma dayanarak yazdığımı belirtmek isterim.

Yazılım Mühendisliği nedir?

       Yazılım Mühendisi herhangi bir probleme üretilecek çözümde kullanılacak algoritmanın oluşturulması, yazılımla ilgili geliştirme ortamı, mimari, platform, veri tabanları, dil, proje planlaması gibi konularda çözüm üretmeyi hedefler. Yazılım Mühendisi olan kişi probleme ağırlıklı olarak yazılımsal yaklaşır. Yazılım Mühendisliği bölümünde üniversitenin belirlediği (üniversiteye göre değişiklik göstermektedir) dillerin öğretilmesine ek olarak, tasarım kalıpları (design patterns), yazılım mimarileri, yazılım ölçeklendirilmesi ve kalite kontrolü, proje planlaması gibi ağırlıklı yazılım ve yazılımı ilgilendiren dersler yer almaktadır.

Bilgisayar Mühendisliği nedir?

       Bilgisayar Mühendisliği Yazılım Mühendisliğini içerisinde barındıran, bazı üniversitelerde Yazılım Mühendisliği olarak dersi de içeren geniş bir alandır. Bilgisayar Mühendisi bölümünde üniversitenin belirlediği (üniversiteye göre değişiklik göstermektedir) dillerin öğretilmesine ek olarak, donanım, temel elektrik ve elektronik, mikroişlemciler, gömülü sistemler, bilgisayar bilimleri gibi farklı alanları da içeren dersler görmektedirler. Robotik ve IoT çalışmalar için donanımsal ve elektronik bilgileri ve dersleri de içerdiği için daha uygundur.

       İki bölüm arasındaki farkı özetleyecek olursak Bilgisayar Mühendisi daha geniş donanımsal ve yazılımsal alanları içerir fakat Yazılım Mühendisi sadece yazılıma ve geliştirilmesine odaklanır.

Programlamada matematik ne kadar önemli?

       Her mühendisin belirli bir seviyede matematik bilmesi gerekmektedir ve zaten bunu üniversitede alacağınız derslerde tamamlayacaksınız. Fakat geliştirdiğiniz projelerde her zaman matematik ihtiyacı duyacak mısınız? Hayır. 

       Programlamada duyacağınız matematik ihtiyacı daha çok seçeceğiniz kariyer ve eğitim yolunuza göre değişkenlik gösterir. Örneğin kariyerinize akademik anlamda devam etmek isterseniz geliştirdiğiniz algoritmaların matematiksel ispatlarını yapmanız gerekecektir, bu yüzden de detaylı hesaplamalara girmeniz gerekecektir. Fakat bir mobil uygulama geliştiricisi olarak kariyerinize devam etmek isterseniz, temel matematik bilgisi sizin için yeterli olacaktır. 

 

Yazılım Mühendisi ve Bilgisayar Mühendisi ne iş yapar ve iş hayatında ne gibi farkları var?

       Açıkçası Türkiye’de hiçbir farkı yok ve ikisi de aynı değerlendirilir. Hatta iki bölümün aynı değerlendirildiği yetmezmiş gibi Matematik ve Elektrik-Elektronik Mühendisi adaylar ile beraber başvuru alan ilanlar da görmeniz normaldir. Devlet kurumları haricinde genelde okul ortalamanızla da kimse ilgilenmez. Yazılım ve teknoloji alanı kişisel gelişime daha çok önem veren bir bölüm olduğundan 4,00’a yaklaşan bir ortalamadan çok, yer aldığınız ve oluşturduğunuz projeler, katıldığınız yarışmalar, aldığınız eğitim ve sertifikalar daha çok önemlidir. Katıldığım bir konferansta Microsoft Türkiye'den yetkili bir kişiye “İşe alımlarda lisans-lisans üstü ortalamalara bakıyor musunuz?” şeklide soru yöneltilmişti. Kendisinin cevabı ise tahmin edeceğiniz üzere ortalamaya hiç bakmadıkları yönünde oldu. 

 

       Unutmamanız lazım ki seçeceğiniz bölüm hangi üniversite ve bölüm olursa olsun sizi bir yere kadar getirir, daha sonrasını sizin çalışmanızla getirmenizi bekler. Hiçbir okulda veya bölümde size örneğin bir programlama dilini tamamiyle öğretmezler. Sizi alanınızda başarılı bir mühendis yapacak olan kendi azminiz ve mesleğinize duyduğunuz sevgidir. 

       Öğrenci olduğum dönemde katıldığım bir konferansta dağıtılan defterde gördüğüm ve sevdiğim bir sözü paylaşmak istiyorum: "Sadece derse girerek mühendis olunmaz!"

 

        Eğer yazılıma yeni başlamayı düşünüyorsanız, yazılıma yeni başlayanlara tavsiyeler makalemizi de okumanızı tavsiye ederim. Dilediğiniz konuda bana iletişim sayfamızdan veya yorum alanından yazabilirsiniz.

Add comment