Yazılımcı Olmak

 

İlk makalemize de bu şekilde başlamış bulunuyoruz.

Kimileri ufak yaşlarda, kimileri lisede, üniversitede. Hatta üniversitede farklı bir bölümü kazandıktan sonra merak sarıp başlıyor. Öncelikle yazılıma merak sardıysanız asla geç kalmadınız ve okuduğunuz bölüm farklı bile olsa sizden de yazılımcı olabilir. Ama şunu da baştan söylemek lazım. Eğer yazılım ile ilgilenmeyi sırf “ya bu yazılımda iyi para var diyorlar”, “bizim amcaoğlu da bilgisayarla ilgileniyor, oyundan deli para kazanıyorlarmış” gibi maddi sebeplerle düşünüyorsanız hiç başlamamanızı tavsiye ederim. Çünkü zorla veya isteksiz olarak yapılabilecek bir alan olduğunu düşünmüyorum. Baştan vazgeçin.

“Hazır gelmişken şu benim bilgisayara bir format atalım mı?”

“Kanka sana bir Facebook hesabı versem patlatabilir miyiz onu?”

“Bilgisayar alacağım da, son çıkan oyunları oynayayım, çok ısınmasın, kasası ağır olmasın, 1500 TL bütçem var sen bulursun bana bir şeyler”

“Kafamda süper bir proje var, yaptık mı milyoneriz.”

 

Bilgisayar ile arası az çok iyi olan (veya olduğu düşünülen) biriyseniz bu sorularla ve benzerleriyle karşılaşmışsınızdır.  Çünkü onların gözünde siz bir oturuşta Windows yazabilecek, tek tık ile Facebook veritabanını çökertebilecek ve onların çocuklarını eğlendirecek oyunları en iyi bilen kişisiniz. Bazen bir bayram ziyaretinde denk geldiğiniz 45+ yaş bir enişteye Yazılım Mühendisliği ile Bilgisayar Mühendisliği arasındaki farkı anlatmaya çalışırken de bulabilirsiniz kendinizi. Sabır konusunda ilk sınavını çevresi ile verir yazılımcı.

 

Kimi zaman kullanmak isteyeceğiniz bir kütüphane tüm çabalarınıza rağmen çalışmaz, özenle yazdığınız bir fonksiyon olmaması gereken bir yerde hata verir, özenle planladığınız bir yapıyı koda dökerken sorunlar yaşayabilirsiniz. Lise stajımda geliştirdiğim bir projede veritabanı bağlantısı gerektiren bir proje geliştiriyordum ve yazdığım uzun bir sorguda bir adet virgülü “,” atladığım için 2 gün uğraşmıştım hata nereden kaynaklanıyor diye. Tabi o zamanlar hata okumayı bilmiyordum, ingilizce yoktu, visual studio bu kadar gelişmemişti...  Kimi bu zaman bu kadar basit bir hata yüzünden, kimi zaman da saatlerce araştırma yapmanızı gerektirecek sebeplerden ötürü yılmadan, usanmadan sabırla o konunun üzerine yoğunlaşmanız gerekebilir. Ekrana yumruk atasınız gelir, atamazsınız…

 

 

Teknoloji diğer alanlara göre biraz daha hızla gelişmekte. Son model diye aldığınız bir bilgisayar 2 sene sonra çıkan yeni oyunları açamayacak bir hale gelir kimi zaman. Yazılım alanı ve teknolojileri de bu hızlı ilerlemede kendine yer bulmakta. Kullandığınız bir kütüphane artık yeni cihazlarda desteklenmiyor olabilir, üretici firma desteğini kesmiş olabilir veya en önemlisi başka bir alternatifi çıkmış olup sizin kullandığınızdan kat ve kat hızlı çalışmakta, daha iyi güvenlik sağlamakta olabilir. Bu yüzden teknoloji ve yazılım üzerine blogları takip etmek, bu tür siteleri sık kullandığınız sitelere eklemek sizin için faydalı olacaktır. Bir yazılımcı merakını her zaman korumalı. Hiçbir zaman öğrendiği ile yetinmemelidir. Bu düşünceme zıt görüşte olanlar da yok değil, fakat o düşüncede olan yazılımcıların zamana ayak uyduramayacağını düşünüyorum.

Programlamaya merak sarmış kişilerin karşılarına çıkan ilk kelimelerden biridir “algoritma”. Ve zamanla algoritmik düşünce halini alır. Olaylara bakışınız, problemlere yaklaşımınız istemsizce basamaklı bir hal alır sanki. Diğer insanlardan yazılımcıları ayıran en önemli fark da bu belki. Dünyada gelişmiş ülkelerde önemi de fark edilmiş olup küçük yaşlarda çocuklara öğretilmesi için eğitim sistemine eklenmiş, yakın zamanda da ülkemizde de eğitim sistemine eklenmesi kararlaştırıldı. Algoritma insanı basit olmaya zorluyor, karmaşıklıktan uzaklaştırıyor, sadece probleme, çözüme ve çözüm yollarına odaklanmanızı sağlıyor, gereksiz detaylardan uzaklaşmamızı sağlıyor.

Lise zamanlarımda benim de içinde bulunduğum bir yanlış düşüncem vardı “Ne kadar çok kod yazarsam bir sayfaya, o kadar güzel yaptığıma inanırdım.” Oysa  iş hayatınıza atıldığınız da iyice göreceksiniz ki işi ne kadar az kod ile yapabildiğiniz önemli. ( tabi baştan savma da değil ).

 

Basitlik tüm karmaşıklığı ve detayı içinde barındırır.
– Steve Jobs

“Her zaman en tembel insanları işe alırım çünkü tembeller çok karışık işleri bile en kısa yoldan yaparlar”

– Bill Gates

 

Son olarak bir toparlamak gerekirse bir yazılımcı ve yazılımcı adayı karşılaştığı sorunlar karşısında sabırlı, yılmadan çözüme ulaşmayı deneyen, yeniliklere ve öğrenmeye açık, algoritmik düşünebilen, olaylara basit yaklaşan kişilerdir. Aramıza hoş geldin ;)

 

 

 

Add comment